Viralliseen kattaukseen kuuluu, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan. Lautasen ympärillä voi siksi olla useita haarukoita, veitsiä ja lusikoita. Ne katetaan ruokailujärjestyksessä, alkuruoka-aterimet uloimmaksi.
Kerralla kattauksessa saa etiketin mukaan olla enintään neljät aterimet, ja jos ruokalajeja on enemmän, lisää tuodaan aterian edetessä. Voiveitsellä on oma paikkansa leipälautasen kulmalla, terä lautaseen päin.
Jälkiruoka tuodaan yleensä erikseen pöytään, samoin kahvi ja avec katetaan vasta kun ruoka-astiat on kerätty pois. Jälkiruoka-aterimet voivat olla valmiina kattauksessa, haarukka lautasen yläpuolella (varsi vasemmalle) ja lusikka sen yllä (otinvarsi oikealle).
(teksti lainattu http://www.yhteishyva-ruoka.fi/juhlat/juhlapoydan_kattaus/poydan_kattaminen/fi_FI/poydan_kattaminen/ )
Lautaset
Lautaset ovat seuraavat:
Syysrannan siikaa = leipälautaselta
Sadonkorjuukeittoa = kahvisettilautanen, keitto kupista ja komponentti erikseen lautasella
Lokakuunpossua = pääruokalautaselta
Juustoportin juustoja = leipälautaselta
Omenaa kolmella tapaa = isolla jälkiruokalautasella
Lasit
![]() |
Vesilasi |
![]() |
Jalallinen vesilasi (kivennäisvedelle) |
![]() |
Valkoviinilasi |
![]() |
Punaviinilasi |
Liköörilasi |
![]() |
Kahvikuppi |
Näillä mennään :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti