torstai 11. lokakuuta 2012

Astiasto & kattaus

Kattauksesta hieman tietoa tähän alkuun


Viralliseen kattaukseen kuuluu, että jokainen ruokalaji syödään omilla aterimillaan. Lautasen ympärillä voi siksi olla useita haarukoita, veitsiä ja lusikoita. Ne katetaan ruokailujärjestyksessä, alkuruoka-aterimet uloimmaksi.

Kerralla kattauksessa saa etiketin mukaan olla enintään neljät aterimet, ja jos ruokalajeja on enemmän, lisää tuodaan aterian edetessä. Voiveitsellä on oma paikkansa leipälautasen kulmalla, terä lautaseen päin.

Jälkiruoka tuodaan yleensä erikseen pöytään, samoin kahvi ja avec katetaan vasta kun ruoka-astiat on kerätty pois. Jälkiruoka-aterimet voivat olla valmiina kattauksessa, haarukka lautasen yläpuolella (varsi vasemmalle) ja lusikka sen yllä (otinvarsi oikealle).

(teksti lainattu http://www.yhteishyva-ruoka.fi/juhlat/juhlapoydan_kattaus/poydan_kattaminen/fi_FI/poydan_kattaminen/ )






Lautaset


Lautaset ovat seuraavat:

Syysrannan siikaa = leipälautaselta

Sadonkorjuukeittoa = kahvisettilautanen, keitto kupista ja komponentti erikseen lautasella

Lokakuunpossua = pääruokalautaselta

Juustoportin juustoja = leipälautaselta

Omenaa kolmella tapaa = isolla jälkiruokalautasella

 Lasit

Vesilasi



Jalallinen vesilasi (kivennäisvedelle)



Valkoviinilasi



Punaviinilasi




Liköörilasi



Kahvikuppi






Näillä mennään :)






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti